dimecres, 31 de març del 2010

Pardal de moro(cogombres de mar)


Els cogombres de mar son una classe d'animal equinoderms, amb un cos allargat i carnós, sense simetria pentagonal com els altres equinoderms. Tenen un esquelet intern pero ha quedat reduit a ossículs repartits per la pared muscular. Normalment la boca està envoltada de petits tentacles, que per la seva forma i numero divideixen aquesta classe en tres subclasses: Apodacea, Aspidochirotacea i dendrochirotacea.

La seva alimentació està formada per plàcton i altres matèries orgàniques. Els cogombres de mar o holoturies son capaços d'expulsar els seus organs quan un depredador els ataca.D'aquesta manera el depredador es menja els organs i el cogombre de mar els regenera.

Els cogombres de mar són animals molt simples, sense cervell i un sistema nerviós molt difus. Els sexes son separats pero no hi ha cap mena de dimorfisme sexual extern .

HÀBITAT:
Viuen sobre els fons sorrencs amb molt de fang. Habitualment els trobem entre els sis i seixanta metres a tot el mar mediterrani, però no es una espècie gaire freqüent.

CURIOSITATS:
Els cogombres de mar poden expulsar per l'anus uns filaments llefiscosos que formen en els organs de Cuvies. Són expulsats com a defensa quan el cogombre es destorbat. Si l'excitació es continuada pot arribar a expulsar el tracte intestinal.

Segons la llista vermella d'espècies amenaçades, es troba en perill d'extinció.

9 comentaris:

Alba ha dit...

Que informacio mes interesant lo que mes m´ha sorpres es que expulen el seus organs per protegir-se.Quin fastig!

vicki.net ha dit...

Hola jo també crec que es molt interesant

joan f.v ha dit...

es vera es molt interesant sobretot que que viuen al fons de la mar amb ple de fang

Anònim ha dit...

Si toques el pardal de moro, esta blandet? d´eu estar aspre.Marta 6.c, adeu!

Xavi ha dit...

Creia que vivien en els dos tres metros pero viven entre els sis i seixanta metres

Anònim ha dit...

Hola,Kati sóc en Kujtim m'agradaria molt que en un temps de medi poguésim analitzar els organs que té de dins del cos,però com està en perill d'extinció...

Anònim ha dit...

Sabieu que,les espardenyes o cogombres de mar,es una menja típicament catalana?Marta R.

Anònim ha dit...

Hola som en Joan S. com estau.
Molt interessant tot això que contau, heu trobat molta informació.
Com diu na Marta, a Catalunya i crec que a França és molt apreciat per menjar.
Respecte al que deis que està en perill d'estinció, crec que el que teniu a l'aquari no hi està, n'hi ha molts per la costa i té pocs depredadors. Però com que n'hi ha molts tipus...el que es menja que es més blanc i fluixet, pot ser si que està en perill, però no son el mateix, es pesca en xarxas a profunditat.

Anònim ha dit...

Nins soc na Maria del grup de les pompolles(participant de escriure aquesta informacio)i te vui contestar Marta cuan els toques son molt suaus y ademes blandets.A i una informacio per tots els publics normalment una persona que no els coneixen els diuen pepinos!!!perque tenen forma de pepino.Esper que vos alli agradat aquesta informacio sobre el pardal de moro!!jiji.