divendres, 12 de febrer del 2010

POSIDÒNIA OCEÀNICA


Foto trobada a internet.
La posidònia oceànica és una planta aquàtica del gènere Posidonia endèmica de la Mediterrània. Malgrat el seu nom vulgar no es tracta d'un alga sinó d'una planta superior: amb arrel, tija, fulles, flors i fruits, que podem trobar a les platges com a evidència de la seva presència al fons marí. La posidonea oceanica viu en el fons marí a uns 40 metres de fondària.

Les tijes són subterrànies en forma de rizomes, horitzontals o verticals; les fulles són llargues i acintades, d'un centímetre d'ample per uns 50 centimetres o més de llarg; la floració no és periòdica i no es coneixen amb precisió els mecanismes que la regulen; les flors, de color verdós, són inflorescències en forma d'espiga protegides per bràctees i situades sobre un llarg peduncle, sense calze ni corol·la, amb 3 estams que produeixen un pol·len viscós i filementós; el fruit és una baia de color verd i forma samblant a una oliva que conté una llavor i rep al nom d'oliva del mar; la disseminació es fa gràcies a que el fruit sura mentra la polpa, el pericarp, no es desompon i pot ser trensportat per l'onatge.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

L'hem fet na claudia, na paula, i na maria!
es el preimer que feim esperem que vos agradii. Hem estriat aquesta posidòneaa perquee casi ningu la conmeix, i aixii podreu sebre com es!
ADEU!!
esperem que vos agradii!!
bessoss...

Anònim ha dit...

Hola som en Joan S.
M'agrada que expliqueu coses de la posidònia, és una planta vital pel funcionament de l'ecosistema marí de les nostres illes.
Sabieu que com els arbres la posidònia també perd les fulles durant la tardó, i que nosaltres trobam aquestes fulles a les platges després dels primers temporals d'hivern formant munts de color negre i marró.
Després de perdre les fulles queda una planta curteta i verda formant verdaderes praderies que semblen un camp de gespa, i torna a començar el cicle de la vida de la posidònia i els seus habitants.

vicki.net ha dit...

Hola soc na Victoria ha estat molt interesant aquesta informacio.

katy ha dit...

Hola! Moltes vegades quan veim la posidònia que arriba a les platges i forma aquells caramulls tan grossos, ens agradaria que no hi fos, que hi hagués només arena. Però aquesta posidònia acaramullada damunt la platja, fa una funció molt important per a la conservació de l'arena.

Anònim ha dit...

Hola a tothom, si anau a caminar per la vorera de la mar, pot ser que trobeu el fruit, es pareix a una oliva.
El dissabte en vaig veure uns quants a la reserva marina d'Eivissa.
Som en Xavier Mas.

Alba ha dit...

Es molt interesant l´informacio jo no sabia ni la mitad.