dimecres, 31 de març del 2010

Pardal de moro(cogombres de mar)


Els cogombres de mar son una classe d'animal equinoderms, amb un cos allargat i carnós, sense simetria pentagonal com els altres equinoderms. Tenen un esquelet intern pero ha quedat reduit a ossículs repartits per la pared muscular. Normalment la boca està envoltada de petits tentacles, que per la seva forma i numero divideixen aquesta classe en tres subclasses: Apodacea, Aspidochirotacea i dendrochirotacea.

La seva alimentació està formada per plàcton i altres matèries orgàniques. Els cogombres de mar o holoturies son capaços d'expulsar els seus organs quan un depredador els ataca.D'aquesta manera el depredador es menja els organs i el cogombre de mar els regenera.

Els cogombres de mar són animals molt simples, sense cervell i un sistema nerviós molt difus. Els sexes son separats pero no hi ha cap mena de dimorfisme sexual extern .

HÀBITAT:
Viuen sobre els fons sorrencs amb molt de fang. Habitualment els trobem entre els sis i seixanta metres a tot el mar mediterrani, però no es una espècie gaire freqüent.

CURIOSITATS:
Els cogombres de mar poden expulsar per l'anus uns filaments llefiscosos que formen en els organs de Cuvies. Són expulsats com a defensa quan el cogombre es destorbat. Si l'excitació es continuada pot arribar a expulsar el tracte intestinal.

Segons la llista vermella d'espècies amenaçades, es troba en perill d'extinció.

dijous, 25 de març del 2010

NOU PEIX A L'AQUARI!


Tenim un nou peix a l'aquari. L'ha pescat en Joan S. (que a vegades fa comentaris al blog). Ens ha contat que al mateix lloc on el va pescar, hi havia un peix lluna enrevoltant la barca (Li demanaré si ens deixa la foto i el podrem veure).
Aquest nou peix és molt curiós i sobretot molt diferent dels que haviem tengut fins ara. El seu nom vulgar creim que és tres coes, forcadella... no sabem si també "mare d'anfós".
Qualcú ens pot aportar més informació? Com ara que menja, on viu, nom científic...

divendres, 19 de març del 2010

Més informació del cavallet de mar

El cavallet de mar està en perill: la pesca descontrolada amenaça el futur d´aquesta pobre criatura
que sembla sortida d´un llapis dels dibuixos de contes.
Es un petit peix marí molt especialitzat i de la família dels sygnáthidae.El seu nom fa referèrencia a la semblança del seu roste amb el cavall de terra, però en res més es pot comparar amb ells.
Té una coa,però es pot enganxar i es pot enroscar per entorn de les plantes.Menjen petits organismes pelàgics que cacen camuflats entre ses algues.
Viuen a aigües tranquil·les i calentes,en mars templats i tropicals en tot el món, no es troben a la costa dé Àfrica Occidental i de l´àrea Idopacífica.

Aquesta imatge l'hem trobada a una pàgina d'internet.

dijous, 18 de març del 2010

ESCÒRPORA


El seu nom científic és: scorpaena.

L' escórpora a l'hora de menjar es posa més fosca per aconseguir petits peixos i crustacis. Durant el dia romanen endormiscats en roques i de nit surten per caçar. La seva talla maxima es de 30 centímetres. Viuen: al mar mediterrani i a l'Atlàntic oriental des de Gran Bretanya fins a Senegal.

dilluns, 15 de març del 2010

EL CABOT


Morfologia:
-Els mascles poden assollir el 12 cm de longitud.
-El cos es allargat i cilindric.
-El cap es una mica aplanat.
-La boca es troba inclinada.

Reproduccio:
-Es ovipar i la modurec sexual arriba cap als 2-3 anys.La reproduccio te lloc de gener a juny a la mar Mediterania i d´abril a juny a la zona del canal de la Manega.

Alimentació:
-Menja petits crustacis i poliquets. El que tenim a l'aquari hem vist que menja: crancs, altres peixos, gambes... Té una gana!

Hàbitat:
-És bentònic: preferentment apareix al litoral rocallós poc profund i cubetes litorals, on pot resistir canvis de sanitat de l'aigua.

divendres, 5 de març del 2010

Els eriçons de mar

El eriçó de mar es un animal invertebrat. Pertany a un ampli grup d'animals anomenats equinoderms.
Hi ha unes 800 classes d'eriçons de mar que s'ha adoptat a molts tipus d'ambients marins .
L'eriço te forma de globular.
El seu esquelet està format per unes plaques calcaries que l'ajuden a desplaçar-se i també a protegir-se dels seus depredadors .
S'alimenten de plantes i sobretot d'animals.
Per menjar utilitzen un complex aparell mandibular format per cinc dents.Tenen les gonades a la part interna del seu cos,sota les plaques calcàries.

EL PEIX MÉS VERINÓS DEL MÓN


El peix més verinós del món és el peix pedra (Synanceia verrucosa).Habita en les aigües del pacífic i Oceà Índic.S'alimenta de petits peixos i crustacis.

El seu aspecte és el d'una pedra coral·lina i el camuflament és tan perfecte que sols es descobreix per casualitat.La seva zona dorsal està coberta de 13 espines,cada una d'elles amb una glàndula verinosa.

Suposa un risc important per els banyistes, ja que poden trepitjar-lo accidental ment.En aquest cas el banyista sent un intens dolor provocat per la seva potent metzina verí.

Depenent de la zona i la profunditat de la ferida, pot provocar inflamació dels teixits, paràlisi, commoció i si no es tracte medicament en el termini d'unes hores, el nivell de les toxines pot causar la mort per parada cardiorespiratoria.

En els casos en els quals la persona ha resultat morta sol ser a causa que aquesta s'ha clavat les espines al pit o a l'abdomen.

(Aquesta imatge l'hem agafada de sa Viquipèdia,si voleu anar a la pagina de la Viquipèdia feu clic damunt el títol)